زنان در زمان بارداری علیالخصوص سه ماه پایانی این دوران، متوجه دردهای مختلفی از ناحیه کمر، گردن و لگن خود میشوند. فیزیوتراپی، یکی از روشهای درمانی فوقالعاده مؤثر جهت رفع این دردها و مشکلات بهحساب میآید. البته نمیتوان گفت که فیزیوتراپی برای مادران باردار به طور کامل مفید یا مضر است.
مزایای زیادی در این امر وجود دارد که باعث کاهش دردهای دوران بارداری میشود. از طرف دیگر، با انجام نادرست این روش درمانی خطراتی نیز مادر و جنین را تهدید میکنند. همراه ما باشید تا در ادامه بیشتر راجع به مزایا و معایب فیزیوتراپی در بارداری صحبت کنیم.
انواع روشهای فیزیوتراپی در زمان بارداری
متخصصان فیزیوتراپی، از روشها و متدهای متنوعی برای درمان درد و ناتوانیهای جسمانی در این دوران بهره میبرند. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خود را داشته و در بازههای زمانی متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین درصورتی که مراجعه به مراکز فیزیوتراپی برای مادران دشوار است، افراد میتوانند نسبت به دریافت خدمات فیزیوتراپی در منزل اقدام کنند. این روشها عبارتاند از:
- ماساژدرمانی
- لیزرتراپی
- فیزیوتراپی با برق یا همان TENC
- تمرینات مخصوص کف لگن
فیزیوتراپی در دوران بارداری، چه مزایایی برای مادران دارد؟
در برخی از شرایط، انجام تکنیکهای فیزیوتراپی موجب راحتتر شدن دوران حمل جنین میشود. یکی از مزایای بسیار مهم این کار، درمان گرفتگی رگ سیاتیک است. همچنین انجام فیزیوتراپی میتواند موجب بهبود فرایندهای حرکتی در این دوران شود. مادران باردار برای تقویت قدرت کنترل ادرار که بهدلیل تغییرات در لگن، دچار ضعف میشوند، قادر هستند از تمرینات مخصوص لگن بهره ببرند. در بخشهای زیر، دقیقتر به این مزایا خواهیم پرداخت.
فیزیوتراپی کمر
کمردرد را میتوان یکی از دردناکترین دردهای دوران بارداری دانست. مادران زیادی هنگام حمل جنین دچار این درد میشوند که تحمل آن بسیار سخت و طاقتفرسا است. طبق آمار ارائه شده، بین 50 تا 80 درصد بانوان باردار، تجربه کمردرد شدید در دوران بارداری را داشتهاند.
تمرینهای متفاوتی در فیزیوتراپی وجود دارند که موجب بهبود درد کمر میشوند. به طور کلی، هدف از انجام این تمرینها، مقابله با درد ناشی از ترشح هورمون ریلکسین است. درصورتی که درد شدیدی را در ناحیه کمر احساس میکنید، به طوری که بیرون رفتن از خانه را برای شما دشوار کرده است، میتوانید از خدمات فیزیوتراپی در منزل برای کاهش و بهبود این موضوع کمک بگیرید.
فیزیوتراپی گردن
مورد دیگری که میتوان آن را به عنوان مزایای فیزیوتراپی در بارداری دانست، درمان دردهای گردن است. دلیل اصلی درد گردن در واقع فشاری است که به مفاصل گردن و کمر وارد میشود. زنان باردار بهتر است برای از بین بردن این درد، از متخصصان فیزیوتراپی کمک بگیرند.
همچنین این درد میتواند بهدلایل دیگری همچون سنگین شدن پایینتنه، افزایش سن بارداری و … در فرد ایجاد شود. بهترین راه جهت تشخیص دلیل درد گردن مراجعه به مراکز فیزیوتراپی است؛ زیرا با این کار میتوانید روش مناسبتری را برای کاهش و بهبود درد خود پیدا کنید.
فیزیوتراپی زانو
فیزیوتراپی زانو نیز به یکی از رایجترین کارها در دوران بارداری تبدیل شده است؛ زیرا به دلیل افزایش وزن و تغییر در سیستم بدن مادر، فشار زیادی به این ناحیه وارد میشود. در علم فیزیوتراپی، روشهای متعددی ابداع شدهاند تا مادران را در کنترل و مدیریت درد زانو، افزایش مقاومت مفاصل و پیشگیری از مشکلات این ناحیه کمک کنند.
به همین دلیل توصیه میکنیم در دوران بارداری هنگامی که دردی را در ناحیه زانو متوجه شدید، خیلی سریع به یک متخصص فیزیوتراپی یا کاردرمانی مراجعه کرده تا از بروز مشکلات جبرانناپذیر جلوگیری کنید. همچنین مادران میتوانند درصورت نیاز، خدمات کاردرمانی در منزل را نیز دریافت کنند.
مهمترین عوارض فیزیوتراپی در زمان بارداری
مادران باردار باید قبلاز انجام فیزیوتراپی به عوارض احتمالی آن توجه ویژهای داشته باشند. این عوارض در هر فرد به صورت متفاوت، نمایان میشوند که در ادامه جزئیات بیشتری راجع به آنها به شما خواهیم گفت.
خطرات فیزیوتراپی با برق
یکی از عوارض بسیار مهمی که مادران باید از آن اطلاع داشته باشند، خطرات فیزیوتراپی با برق است. باید گفت که تکنیک TENC یا همان فیزیوتراپی با برق، یک روش ایمن در این علم بهحساب میآید. با این حال، ممکن است بسته به شرایط مادر، خطرات و عوارض متفاوتی برای آنها داشته باشد.
به طور مثال، اگر مادر دچار خونریزی یا مشکلاتی از این دست شده باشد، بهتر است از انجام فیزیوتراپی با برق خودداری کند یا از دکتر متخصص زنان خود مشورت بگیرد. اینگونه میتوان تا حد زیادی، از عوارض فیزیوتراپی با برق جلوگیری کرد.
عوارض فیزیوتراپی با اشعه
در آخرین بخش از این مطلب میخواهیم به یکی از خطرناکترین عوارض فیزیوتراپی برای زنان باردار بپردازیم. در این روش، متخصصان فیزیوتراپی از اشعههای مخصوص کمک گرفته و بخشی از مشکلات جسمی مادر را درمان میکنند.
بهطورکلی این روش درمانی، بسیار مؤثر و سریع است؛ اما اشعههای لیزری قدرتمند آن، عوارض زیادی را برای جنین به همراه خواهند داشت. پیشنهاد ما به شما این است تا حدامکان از فیزیوتراپی با اشعه استفاده نکنید، مگر در شرایط خاص.
جمعبندی
بیشتر افراد این را میدانند که مادران باردار هنگام حمل جنین، درد و فشار زیادی را در نواحی مختلف بدن خود تجربه میکنند. این دردها شامل گردندرد، کمردرد و… میشوند. البته علم فیزیوتراپی در این زمینه نیز روشهایی را ارائه داده است که فرایند حمل جنین را سادهتر کرده و باعث شده درد کمتری متوجه مادران شود. شما میتوانید با درخواست خدمات فیزیوتراپی و کاردرمانی در منزل از این مزایا نهایت استفاده را ببرید.
همچنین باید این را بدانید که علاوهبر مزایای انجام فیزیوتراپی در دروان بارداری، عوارض و خطراتی نیز میتوانند سلامت مادر و جنین را تحتشعاع خود قرار دهند. در این مطلب به طور کامل مهمترین فواید و عوارض فیزیوتراپی در دوران بارداری را بیان کردیم.
منبع: سیب نت